Tvrdost vody
Tvrdost vody
Tvrdost vody popisuje podíl mineralizace vody. Obecně se tvrdostí vody rozumí koncentrace všech vícemocných kationtů kovů alkalických zemin, prakticky se jedná o sumu vápníku a hořčíku. Obsah vápníku ve vodě je přímo svázán s geologickou skladbou horniny, kterou protéká. Proto se tvrdost vody v jednotlivých geografických oblastech často liší. Voda pocházející z křídovité oblasti je tvrdší než ta, která se čerpá v oblasti žulové. Tvrdost vody se stanovuje, jak již bylo zmíněno, jako suma vápníku a hořčíku, výsledek se vyjadřuje v mmol/l (milimol na litr).
Jak rozlišit tvrdou vodu od měkké?
Tvrdá voda:
- Mýdlo málo pění a snadno se oplachuje.
- Na hladině kávy nebo čaje se tvoří povlak.
- Z jídel a nápojů se ztrácejí aromatické látky.
- Prodlužuje se doba vaření masa a zeleniny.
- Zanechává bělavé stopy v hrncích, na nádobí a na sanitárním vybavení (na vanách, umyvadlech…)
- Způsobuje tvorbu vodního kamene v teplovodních
trubkách, v ohřívačích vody, v kotlích a v domácích
elektrospotřebičích. - Na druhou stranu však chrání potrubí před korozí.
Měkká voda:
- Pokud voda nemá výše zmíněné účinky, jedná se o vodu
měkkou.
Jednoduchým návodem, jak předejít tvorbě nežádoucího povlaku na hladině čaje u tvrdé vody, je mírné okyselení vody - buď několika kapkami citrónu nebo chuťově neutrální kyselinou askorbovou (vitamin C) nebo kyselinou citrónovou (1 špetka na 1 litr vody), které lze běžně zakoupit.
Optimální tvrdost pitné vody ze zdravotního hlediska
Ze zdravotního hlediska dáváme přednost spíše vodě tvrdší, ale i růst tvrdosti je prospěšný jen do určité míry. Vyhláška č. 252/2004 Sb. uvádí jako optimální (doporučenou) hodnotu v pitné vodě 2 – 3,5 mmol/l. Vápník nemá v žádném případě negativní vliv na naše zdraví. Naopak pro zdravý růst nebo k ochraně před odvápněním se doporučuje pít vodu s obsahem minerálních solí, zejména pak vápníku nebo hořčíku. Voda z kohoutku je tedy nejjednodušším každodenním zdrojem vápníku pro náš organizmus.
Technické hledisko
Z technického hlediska není žádoucí ani velmi měkká voda, která bývá agresivní a způsobuje korozi potrubí, ani voda tvrdá, která zase snižuje životnost potrubí a nádrží tvorbou inkrustací. Tvrdá voda navíc špatně rozpouští mýdlo a zvyšuje jeho spotřebu. Specifickým problémem se stává tvrdost u teplé vody. Když voda obsahuje hydrogenuhličitany, dojde během jejího zahřívání k odstranění CO2 a ke změně hydrogenuhličitanu na uhličitan (vápenatý), který se vysráží ve formě tuhého vodního kamene na stěnách varných nádob, trubek a bojlerů.
Jak omezovat tvorbu vodního kamene?
Pokud je Vaše voda velmi tvrdá, řiďte se následujícími doporučeními:
- Pro ohřívače vody nebo kotle omezte teplotu vody na 60 °C. Při vyšších teplotách se vodní kámen usazuje mnohem rychleji.
- Pro domácí spotřebiče: Řiďte se pokyny výrobce spotřebiče. Abyste zabránili příliš rychlému usazování vodního kamene, můžete používat přípravky proti tvorbě vodního kamene.
Informace o tvrdosti vody v lokalitách provozovaných naší společností můžete najít na našich webových stránkách.
Meze tvrdosti vody | |||
---|---|---|---|
pitná voda | mmol/l | °dH | °F |
velmi tvrdá | >3,76 | >21,01 | >37,51 |
tvrdá | 2,51–3,75 | 14,01–21 | 25,01–37,5 |
středně tvrdá | 1,26–2,5 | 7,01–14 | 12,51–25 |
měkká | 0,7–1,25 | 3,9–7 | 7–12,5 |
velmi měkká | <0,5 | <2,8 | <5 |
1 mmol/l = 5,61 °dH | 1 °dH = 0,18 mmol/l |
1 mmol/l = 10 °F | 1 °F = 0,1 mmol/l |
1 °dH = 1,78 °F | 1 °F = 0,56 °dH |
1 °dH = německý stupeň
1 °F = francouzský stupeň
Zajímá vás kvalita vody ve vaší lokalitě?
Zjistěte jaká je kvalita vody ve vaší lokalitě. Stačí zadat název lokality do které spadáte a jednodše zjistíte, jak máte tvrdou vodu nebo jaká cena vodého a stočného.
Máte dotaz? Přečtěte si nejčastější dotazy o vodě
Přehled najčastějších dotazů týkajících se jak kvality pitné vody tak i odpadní vody.